image_pdfimage_print

RODO nieruchomości

 

Od 25 maja 2018 r. obowiązuje ogólne rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. o ochronie danych, szerzej znane pod skrótem RODO. Wiele firm do dzisiaj nie wdrożyło poprawnie tej regulacji. RODO musi być także stosowane przez nowopowstające biura nieruchomości.

 

 

Zapraszamy na jedyne szkolenie w całości sprofilowane pod biura nieruchomości:

„RODO dla biur nieruchomości”

Unijna reforma systemu ochrony danych osobowych –założenia, nowe uprawnienia i obowiązki, poprawne procedury i dokumentacja.

rodo biuro nieruchomości

Przedstawiamy na nim podstawowe założenia unijnej reformy systemu ochrony danych osobowych, nowe instytucje, nowe prawa i obowiązki.

  • Nie jest to kolejne szkolenie z gatunku „czytanie definicji”.
  • Znaczną część szkolenia poświęcamy na omówienie praktycznych aspektów wdrożenia RODO w biurach nieruchomości.
  • Przedstawiamy dokumenty do bezpośredniego zastosowania w agencji nieruchomości – wzory klauzul informacyjnych, przykładowe polityki, rejestry, procedury wymagane przez RODO.
  • Ćwiczymy metody szacowania ryzyka zgodne z RODO, wskazujemy jakie procedury powinno mieć opracowane biuro nieruchomości, aby nie narazić się na odpowiedzialność administracyjną, karną lub cywilną.

wzory dokumentów RODO

Omawiane na szkoleniu wzory dokumentów kursanci otrzymają także w wersji elektronicznej (edytowalne pliki *.docx). 


Szkolenia przeprowadzone do tej pory to m.in.:

Katowice – 25 kwietnia 2018

Białystok – 18 maja 2018

Warszawa – 23 maja i 21 czerwca

Szkolenia wewnętrzne i szkolenia zorganizowane we wspólpracy z lokalnymi stowarzyszeniami pośredników:

26 kwietnia i 9 maja – Keller Williams Katowice

27 kwietnia 2018 – Lublin RSPON

7,8 maja 2018 – Kraków MSPON 

15 maja i 15 czerwca 2018 – Katowice BCK SPON 

17 maja 2018 – Warszawa SSRN Polonia 

25 maja 2018 – Katowice KIGN

8 czerwca 2018 – Tarnów KNC

Jeśli jesteś:

– zainteresowany szkoleniem wewnętrznym w Twoim biurze nieruchomości, w oddziałach sieci franczyzowej, w stowarzyszeniu pośredników

– zainteresowany komplekowym wdrożeniem RODO w Twoim biurze nieruchomości, w oddziałach sieci franczyzowej, w stowarzyszeniu pośredników  – wykonamy audyt ochrony danych osobowych, ocenimy poziom zabezpieczeń danych osobowych, przygotujemy kompletną dokumentację i pomożemy ją wdrożyć.

Zadzwoń lub napisz.


szkolenie RODO

Program szkolenia:

  1. Dane osobowe – co to jest? Dlaczego je chronimy?
  • Pojęcie i kategorie danych osobowych
  • Krótka historia – skąd pomysł na ochronę danych osobowych?
  • Rozwój ochrony i porównanie rozwiązań (na przykładzie Polski, UE i świata)
  1. RODO – rewolucja czy ewolucja? Szansa czy zbyteczne utrudnianie prowadzenia firmy?
  • RODO a ustawodawstwo polskie (bezpośrednie stosowanie)
  • Dlaczego rozporządzenie a nie dyrektywa?
  • Jednolite zasady ochrony w całej UE (i nie tylko)
  • RODO – podstawowe założenia (zmiana podejścia do ochrony danych):
    • Zasada rozliczalności
    • Podejście oparte na ryzyku (risk-based approach)
    • Domyślna ochrona danych (privacy by default)
    • Ochrona danych na etapie projektowania (privacy by design)
  • Prawa osób, których dane są przetwarzane:
    • Prawo dostępu
    • Prawo do sprostowania
    • Prawo sprzeciwu
    • Prawo do zapomnienia
    • Prawo do przenoszenia danych
  • Pseudonimizacja, profilowanie, powierzenie przetwarzania
  • Administrator, Procesor, Inspektor ochrony Danych, Odbiorcy Danych
  1. Porównanie obecnych obowiązków wynikających z ustawy o ochronie danych osobowych z 1997 r. z RODO (tabela zmian)
  • Rola i założenia nowej ustawy o ochronie danych osobowych
  • Nowy organ nadzorczy – Urząd Ochrony Danych Osobowych
  • Kontrole
  • Kary i ich nakładanie
  • Nowy rodzaj powództwa cywilnego – powtórka z rozrywki?
  1. Jak wdrożyć RODO w biurach nieruchomości? Omówienie procedur i dokumentacji zgodnych z RODO (sformatowanych pod firmy pośrednictwa w obrocie nieruchomościami), czyli m.in. jak po 25 maja 2018 r. przetwarzać dane zgodnie z prawem, jak podpisywać umowy pośrednictwa, jak przygotować się na nowe żądania klientów, jak uniknąć kar, jak zabezpieczać dane osobowe w firmie.
  • Etapy wdrożenia RODO
  • Audyt wewnętrzny
  • Szacowanie ryzyka
  • Zabezpieczenie danych w firmie (m.in. zasada czystego biurka, czystego ekranu, polityka kluczy, zmiana haseł, zabezpieczenie komputerów i smatfonów, kopie zapasowe)
  • Polityka przetwarzania danych
  • Rejestr czynności przetwarzania
  • Przykładowe klauzule informacyjne i przykładowe klauzule zgód dla biur nieruchomości
  • Rejestry: upoważnień, naruszeń
  • Polityka retencji danych
  • Procedury (m.in. reagowania na naruszenie, przekazania danych, odpowiedzi na sprzeciw, odpowiedzi na żądanie dostępu)
  • Umowa powierzenia – współpraca z dostawcami oprogramowania (np. CRM-y dla biur nieruchomości), hosting, przechowywanie danych w chmurze, współpraca między pośrednikami, sieci MLS, sieci franczyzowe

wzory dokumentów RODO

 

 Pobierz program

Prowadzący: 

Rafał Szczeponek - szkolenia nieruchomościRafał Szczeponek

Prawnik, pośrednik w obrocie nieruchomościami, absolwent Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach. W 2006 r. uzyskał licencję zawodową pośrednika w obrocie nieruchomościami nr 5913 w Ministerstwie Budownictwa. Doświadczenie zawodowe zdobywał m.in. w dziale ekspansji dużej sieci dyskontowej, kancelariach prawniczych i biurach nieruchomości na Śląsku. Od 2006 roku prowadzi własne biuro nieruchomości w Katowicach. W ramach projektu Szkola.Nieruchomosc.Pl prowadzi kursy licencyjne i wewnętrzne szkolenia dla biur nieruchomości (w tym dla sieci franczyzowych). Nagrodzony brązowym medalem „Pro Aequo Et Bono” za szczególne zasługi dla polskiego rynku nieruchomości. Uczestnik prac legislacyjnych nad ustawami regulującymi rynek nieruchomości.

Słuchacz studiów podyplomowych „Ochrona danych osobowych w administracji i biznesie – Inspektor ochrony danych” w Wyższej Szkole Biznesu w Dąbrowie Górniczej (studia prowadzone we współpracy z  Generalnym  Inspektorem  Ochrony Danych Osobowych oraz z Krajowym Stowarzyszeniem  Ochrony Informacji Niejawnych), członek Stowarzyszenia Inspektorów Ochrony Danych Osobowych.

Publikuje w branżowych wydawnictwach. Miłośnik dobrego kina i muzyki rockowej.


Terminy szkoleń otwartych w ustaleniu.

Jesteś zainteresowany komplekowym wdrożeniem RODO w Twoim biurze nieruchomości, w oddziałach sieci franczyzowej, w stowarzyszeniu pośredników – napisz lub zadzwoń. 

Wykonamy audyt ochrony danych osobowych, ocenimy poziom zabezpieczeń danych osobowych, przygotujemy kompletną dokumentację i pomożemy ją wdrożyć.

 


Akceptuję
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.